4.7.14

Mini pizze z mozzarellą i pomidorami

Pyszne mini pizze z mozzarellą i pomidorami, bardzo delikatne w smaku. 
Świetny dodatek do mięs z grilla. Polecam. 
















Mini pizza z mozzarellą i pomidorami 

Składniki na 8 małych, puszystych placków:


Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej lub pszennej chlebowej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gorącej) 
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Na wierzch:
  • 3 kulki mozzarelli 
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • suszona bazylia
  • Oliwa z oliwek
  • Kilka listków świeżej bazylii 
Sposób przygotowania:

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:
W szklanym naczyniu łączymy ok. 1/2 ilości ciepłej wody, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do spienienia na ok. 10 min. 
Pozostałą wodę (również ciepłą) łączymy z 2 łyżkami oliwy, mieszamy. 

Do dużej misy lub misy miksera wsypujemy mąkę i sól, powoli wlewamy spieniony zaczyn i od razu zaczynamy wyrabiać, drewnianą łyżką lub przy pomocy miksera (hakiem do wyrabiania ciasta). 
Kiedy dodamy już cały zaczyn, ciągle wyrabiając dodajemy wodę z oliwą. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników (najlepiej mikser ustawić na średniej szybkości, u mnie 4). Kiedy składniki zaczynają się łączyć, najlepiej jest wyłożyć całość na stolnicę lub blat i zacząć wyrabiać ciasto ręcznie. Zagniatamy tak jak na chleb, czyli rozciągamy i zawijamy, obracają ciasto po każdym zagnieceniu. 
Zagniatanie trwa ok. 8-10 min, ale nie jest to trudne.

Kiedy ciasto jest gładkie, sprężyste i nie klei się do rąk, formujemy kulę, wkładamy do misy, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1h. 
Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. 

Pomidory myjemy, mozzarellę odsączamy z wody. Kroimy w średniej grubości plastry. Listki bazylii kroimy na cienkie paski. 

Z wyrośniętego ciasta odrywamy kawałki wielkości średniego jabłka, układamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i palcami formujemy niewielkie placki. 
Odkładamy je na blachę posmarowaną oliwą do lekkiego wyrośnięcia (ok. 10 min). 
Następnie każdy placek smarujemy lekko oliwą, posypujemy suszoną bazylią i na wierzch kładziemy 2-3 plastry mozzarelli a na nią plastry pomidorów. 
Na koniec każdą pizzę posypujemy posiekaną, świeżą bazylią. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st.C. przez 15-20 min. 

Po upieczeniu możemy pizze doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. 

Podajemy gorące. 

Smacznego. 






2 komentarze:

  1. Piękne zdjęcia :) szkoda, że nie można poczęstować się przez ekran :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, ale podobno wymyślono już aplikację do przesyłania zapachów, więc z tym częstowaniem się przez ekran, to tylko kwestia czasu :) Pozdrawiam,

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...