2.5.14

SERNIK KRAKOWSKI

Z sernikiem krakowskim jest trochę pracy, bo na początek trzeba przygotować dwa ciasta a potem połączyć je w jedno. Ciasto kruche na spód, można zrobić dzień albo nawet dwa, wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli kupicie ser mielony to masę przygotujecie bardzo szybko. Sernik pieczemy w dość wysokiej jak na to ciasto temperaturze dlatego z pewnością wyrośnie i dobrze się zrumieni, ale taka jego uroda. Sernik jest bardzo delikatny i pyszny. 
Polecam.  






Sernik krakowski

Składniki:

na ciasto:
  • 140 gr masła, zimnego z lodówki
  • 240 gr mąki pszennej tortowej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 jajko do smarowania ciasta (żółtko i białko osobno)
na masę serową:
  • 500 gr sera trzykrotnie mielonego (u mnie President) 
  • 100 gr cukru
  • cukier waniliowy 
  • 70 gr miękkiego masła 
  • 4 jajka (żółtka i białak osobno) 
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 40 gr rodzynek 

Sposób przygotowania: 

Formę do ciasta (u mnie 25x23 cm) posmarować masłem i wyłóżyć papierem do pieczenia (nie trzeba koniecznie formy smarować, ale do posmarowanej lepiej przykleja się papier, nie odstaje, nie roluje się). Odstawić. 

W misie malaksera umieścić wszystkie składniki, bez soku. Dokładnie zmiksować, na koniec dodać sok i jeszcze chwilę miksować, powinno powstać wilgotne ciasto. 
Formę wylepić ok. 3/4 ciasta, samo dno. Nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na min. 30 min. Pozostałe ciasto zawinąć w folię spożywczą i włóżyć do lodówki. 

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C z termoobiegiem. Formę z ciastem wyjąć z zamrażalnika, wstawić do gorącego piekarnika i piec 12-15 min do lekkiego zrumienienia. Podpieczone ciasto, wyjąć i odstawić.

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli spożywczej lub na blacie delikatnie posypanym mąką. Powinien powstać cienki placek. Nożem lub specjalnym radełkiem pociąć ciasto na ok. 1 cm paskie. Ułożymy z nich kratkę na masie serowej. 

Przygotowanie masy serowej:

W misie miksera umieścić masło i większą część cukru (pozostały zużyjemy do ubicia piany z białek), zmiksować dokładnie razem na jasną puszystą masę, najlepiej przy pomocy płaskiej końcówki. 
Następnie do masy dodawać na przemian 1 żółtko i ok. 1/4 sera, miksować na średnich obrotach. Kiedy cały ser i żółtka są już wykorzystane do masy wsypać kaszę manną i mąkę ziemniaczną, dokładnie wymieszać.

Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać pozostały cukier i mimksować do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca. 

Do masy resowej włożyć najpierw ok. 1/3 piany dokładnie i energicznie wymieszać a następnie dodać pozostała pianę i mieszać już bardzo delikatnie. 
Na koniec wsypać rodzynki i zamieszać całość tylko 3-4 razy. 

Masę serową przełóżyć na przygotowany kruchy spód, na wierzchu z pasków ciasta ułożyć kratkę, paski posmarować odrobiną żółtka. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 St. C grzałka góra/dół. Piec ok. 50 -60 min. Ciasto dość mocno się zrumieni i wyrośnie, może również lekko popękać, ale w czasie studzenia opadnie i będzie dość płaskie. 

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, następnie zimny wstawiamy do lodówki na min. 1 h lub pozostawiamy na noc do całkowitego stężenia. 

Smacznego. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...