27.4.14

Omlet ze świeżymi owocami

Nareszcie w sklepach pojawia się coraz więcej wiosennych owoców. Truskawki nie są jeszcze tak pyszne jak te z pola, dlatego zazwyczaj dodaję je do placków i omletów. 
Świeże i dojżałe mango pachnie niesamowicie i sprawia, że nawet taki prosty omlet smakuje jak egzotyczny przysmak. Polecam :) 





Omlet ze świeżymi owocami

Składniki dla 1 osoby:

  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 4 truskawki pokrojone w plasterki
  • garść borówek amerykańskich 
  • 1/4 średniego mango pokrojonego w cienkie plasterki 
  • 1 łyżka płynnego miodu (opcjonalenie)

Sposób przygotowania:

W naczyniu ,,rozkłócić" jajka, dodać mleko, mąkę, sół i cukier dokładnie wymnieszać aby powstało jednolite ciasto. Powinno być dość gęste o konsysencji śmietan. 
Do ciasta wrzucić borówki i połówę truskawek i mango, delikatnie wymieszać aby owoce pokryły się ciastem. 

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju lub klarowanego masła (ok. 1 łyżeczki). Na gorący tłuszcz wylać ciasto z owocami, smażyć do chwili kiedy brzeg się zetnie ok. 2 min, delakatnie przy pomocy szerokiej łopatki przekręcić omlet na drugą stronę. Smażymy do chwili, kiedy omlet przy poruszaniu patelnią sobodnie się przesuwa. 

Omlet przekładamy na tależ, na wierzch kładziemy pozostałe owoce i polewamy miodem. 

Smacznego.  







7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, ciekawe jakie jeszcze owoce można dodać, alboi czym zastąpić mango bo nie zawsze jest w ojej okolicy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mango można zastąpić np. bananem, albo cieniutko pokrojonym jabłkiem. Dodać można jeszcze maliny, też będą pasowały :)

      Usuń
  3. Jadłam dziś prawie taki sam, tylko z samymi truskawkami :D Pyszne śniadanko a do tego pachnie świeżutkim ciastem! (A ja uwielbiam ciasta z owocami!) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A przewracamy omlet na drugą stronę?

    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że przewracamy. Najpierw smażymy z jednej potem z drugiej strony :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...