29.11.13

Rogaliki drożdżowe z marcepanem i czekoladą


W związku z tym, że ostatnio upiekłam olbrzymią ilość tortów bezowych, miałam w domy kilkadziesiąt żółtek i żadnego pomysłu na ich wykorzystanie. Te rogaliki pozwoliły mi na zagospodarowanie niewielkiej ilości moich żółtkowy zapasów, ale zawsze to coś. 
Do nadzienia użyłam kupnej masy marcepanowej i mlecznej czekolady. Rogali są pyszne, pachnące i bardzo słodkie. 

Polecam na podwieczorek, ze szklanką mleka :) 






Drożdżowe rogaliki z marcepanem lub czekoladą 

Składniki:
  • 20 gr drożdży świeżych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka (2%)
  1. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią spożywczą. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i nieprzewiewne miejsce. 
Na ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1 szklanki cukru 
  • 4 żółtka
  • 120 gr masła
  • 1 szklanka mleka (2%)
Nadzienie:
  • 200 gr masy marcepanowej 
  • 100 gr czekolady mlecznej 
Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlać do garnuszka, postawić na ogniu, zagrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Gorące mleko zdjąć z ognia od razu wsypać cukier, wymieszać. Następnie dodać masło i ponownie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. 
  2. W misie miksera umieścić mąkę i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać hakiem do ciasta drożdżowego lub wyrabiać ręką. Stopniowo (cały czas wyrabiając) wlewać ciepłe mleko z cukrem i masłem, na koniec dodać ,,rozkłócone" żółtka, cały czas wyrabiać na średnich obrotach aż do chwili kiedy ciasto będzie aksamitne i zwarte. Powinno odchodzić od ścianek naczynia i od ręki potrwa to ok. 7-8 min. 
  3. Misę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania ok. 1-1,5 h. 
  4. W czasie kiedy ciasto rośnie, przygotować marcepan. Między dwoma kawałkami foli spożywczej rozwałkować marcepan na koło. Powierzchnia masy marcepanowej powinna być nieco mniejsza niż ciasto (jak na zd.) 
  5. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią (najlepiej oprószyć rękę mąką). 
  6. Na posypany mąką blat lub stolnicę wyłożyć ciasto, zagniatać przez chwilę, zaginając brzegi do środka. Cisto powinno być zwarte i bardzo przyjemne do wyrabiania. 
  7. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy ją na 3 części. Dwie chowamy do misy, przykrywamy folią a pozostałą wałkujemy (jeśli to konieczne, delikatnie podsypując mąką).
  8. Z ciasta powinien powstać ok 30 cm. placek. Na środku kładziemy marcepan, ostrym nożem kroimy na 8 części. Każdy kawałek marcepanowego trójkąta przesuwamy na szerszy koniec i zwijamy rogalik, zaczynając od szerszego końca. 


  1. Końce rogalika zwijamy palcami, formujemy półksiężyc, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy bo ciasto rośnie. 
  2. Blachę przykrywamy i odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia na czas nagrzewania się piekarnika ok. 10-15 min. 
  3. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi dwiema częściami ciasta. 
  4. Masę marcepanową można zastąpić czekoladą lub połączyć oba składniki.
  5. Na szerszym końcu układamy 1-2 kawałki czekolady i zwijamy jak wyżej. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC (termoobieg). 
  7. Rogaliki pieczemy 15 - 18 min do zbrązowienia. Studzimy na kuchennej kratce. 

Ciepłe rogaliki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem 

Smacznego.













3 komentarze:

  1. Zgadzam się z Tobą z ciepłym mleczkiem idealne na podwieczorek :) Porywam te z marcepanem ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na rogaliki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne rogaliki, z chęcią bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...