14.6.13

Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem (film)



Młoda kapusta króluje na naszym stole od kilku dni. W wersji wegetariańskiej, jest równie smaczna, jak ta z niewielkim dodatkiem boczku wędzonego. Przygotowanie, zajmie ok.20 min + gotowanie, ja gotuję 20-30 min. 

Polecam. 






Młoda kapusta z koperkiem wegetariańska 

Składniki:
  • 1-2 młode kapusty
  • 1 duży pęczek koperku
  • 3-4 młode cebule ze szczypiorem
  • 1/2 szklanki wody 
  • Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
  1. Kapusty myjemy, siekamy dość drobno, solimy, mieszamy.
  2. Koperek myjemy i siekamy w całości
  3. Cebulę kroimy na pół i kroimy w cienkie półplasterki, szczypior siekamy grubo. 
  4. Do dużego garnka wkładamy kapustę, cebulę, szczypior i połowę posiekanego koperku, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, wlewamy 1/2 szklanki wody. 
  5. Gotujemy pod przykryciem na dużym ogniu ok. 5-7 min, kiedy objętość kapusty zmaleje, dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Przykryć, zredukować płomień i gotować kolejne 15-20 min. 
  6. Ponownie zamieszać, spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
  7. Do ugotowanej kapustę wsypać pozostały koperek, wymieszać i podawać.

Smacznego!!!
















1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...