6.4.13

Rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową

Rogaliki drożdżowe z przepisu jak na drożdżówki z serem, ale tym razem do środka włożyłam wiśniową konfiturę. Ciasto w tym przepisie jest bardzo delikatne i luźne, więc po wyrośnięciu, trzeba je zagnieść dosypując mąkę. Ja dosypałam ok. 3/4 szklanki, więc dość dużo, rogaliki wyszły jednak mięciusieńkie i delikatne, pyszne do szklanki mleka dla dzieci :)

Polecam. 






Rogaliki drożdżowe z konfiturą wiśniową

Składniki:

  • Zaczyn drożdżowy
  • 350 g mąki pszennej 
  • 180 g bardzo miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 słoiczek konfitury wiśniowej (lub innej ulubionej)
  • 1 jajko do posmarowania rogalików

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn drożdżowy tak jak na filmie (klik).
  2. W misie miksera umieścić mąkę, cukier, jajka i zaczyn zmiksować razem przy pomocy haka. Kiedy wszystkie składni się połączą partiami dodawać miękkie masło, miksować do chwili kiedy masło całkowicie się rozpuści a ciasto będzie gładkie. Przykryć misę folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. W wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. 
  4. Teraz można wyłożyć ciasto na posypany mąką blat i dokładnie zagnieść, podsypując mąką aż do chwili kiedy będzie sprężyste. 
  5. Lepiej jednak, ponownie przykryć je folią i wstawić na min 12 h do lodówki. 
  6. Następnego dnia wyjąć ciasto na oprószony mąką blat, zagnieść, jeśli trzeba podsypując mąką. 
  7. Z ciasta uformować kulę, przekroić na pół., uformować placek a następnie rozwałkować na wielkość dużego talerza. 
  8. Ciasto pokroić na 12 trójkątów. 
  9. Na szerszym końcu trójkąta, kłaść łyżeczkę konfitury, zwinąć. Zwijamy rulon od szerszego końca do węższego, delikatnie sklejamy końce i formujemy rogalik. 
  10. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ,,rozkłóconym'' jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 165 oC, pieczemy 13-15 min, do zrumienienia. 
  11. Rogaliki studzimy na kuchennej kratce a następnie lukrujemy. 


Smacznego! 
















2 komentarze:

  1. Pierwsza fotka jest tak cudna,ze chyba polecę do kuchni i zrobię swoje....pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie piję popołudniową kawę... nic słodkiego nie mam do tego :( a Ty tu kusisz takimi cudami!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...