21.2.13

Klopsiki a'la szwedzkie

Kolejna odsłona mięsnych kulek, tym razem najprostsze i klasyczne ,,klopsiki szwedzkie". Barwa sosu zależy od rodzaju rosołu jakiego użyjemy, ja miałam zamrożony rosół z kury, ale jeśli dodacie bulion wołowy to sos będzie ciemniejszy i odrobinę ostrzejszy. 
Do wersji dla dorosłych, można dodać odrobinę przyprawy Maggi lub niezawodny Sambal Oelek

Polecam:)




Klopsiki szwedzkie 

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego, szynki)
  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej)
  • 1 jajko (L)
  • mąka do obtoczenia klopsików
  • olej do smażenia
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekana
  • ok. 2 szklanek rosołu drobiowego lub wołowego

Do zagęszczenia sosu:

  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła 
  • ok. 1/2 szklanki rosołu
  • Przyprawa do zup ,,Maggi" lub pasta ,,Sambal Oelek'' (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki: mięso, przyprawy, odciśniętą bułkę, jajko włożyć do miski i dokładnie wymieszać. 
  2. Rękami zamoczonymi w wodzie formować z mięsa, niewielkie kuli. Układać na dużym naczyniu.
  3. Na talerz wysypać kilka łyżek maki, każdego klopsika obtoczyć w cienkiej warstwie. 
  4. Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Partiami obsmażać klopsiki z każdej strony, co jakiś czas poruszać patelnią, ułatwi to przewracanie kulek.
  5. Obsmażoną partię klopsików, przekładać do dużego płaskiego garnka, kiedy wszystkie klopsiki znajdą się w garnku, zmniejszyć ogień, dodać łyżkę masła, przykryć i dusić całość ok. 20 min.
  6. Następnie wlać do garnka rosół (czysty bez warzyw), przykryć i na małym ogniu gotować. 
  7. W między czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Podsmażać przez chwilę, następnie wlać pozostały rosół i dokładnie wymieszać (jeśli zasmażka zrobi się bardzo gęsta, dodać kilka łyżek sosu z garnka z klopsikami). 
  8. Przelać zasmażkę do klopsików, delikatnie zamieszać. Na małym ogniu, pod przykryciem gotować prze ok. 10 min. 
  9. Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i jeśli lubimy, przyprawić kilkoma kroplami przyprawy do zup ,,Magii". 


Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Smacznego!!!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...