13.7.12

Tort z truskawkami


Oczywiście pracy jest przy nim sporo, ale przecież taki tort robimy na specjalną okazje, a te nie zdarzają się codziennie. Ja upiekłam ten tort na zakończenie roku szkolnego mojego synka. To już taka nasza, klasowa tradycja.

Polecam.







Tort z truskawkami 
Biszkopt
  • 7 jajek (żółtka i białka osobno) 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • Skórka otarta z 1 cytryny 
Nasączenie
  • Sok z 1,5 cytryny 
  • 3/4 szklanki wody 
  • 2 łyżki brązowego cukru 
  1. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. 
Przełożenie:
  • 300 ml. śmietany kremówki (36%) (bardzo zimnej) 
  • 250 g serka mascarpone 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • ok.1 szklanki kwaśnego dżemu (np. z czarnych porzeczek) 
  • ok. 400 g truskawek, malin lub jagód 
  • 200 g mielonych herbatników lub migdałów w płatkach (do ozdobienia brzegów tortu) 
  • Wiórki z czekolady (białej lub gorzkiej) 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik nagrzewamy do 175 oC . 
  2. Tortownicę o wymiarach 26 cm, lub formę prostokątną 23 x 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno, boków niczym nie smarujemy. 
  3. Mąki łączymy, przesiewamy. Dodajemy skórkę pomarańczową, dokładnie mieszamy. 
  4. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. 
  5. Do sztywnej piany, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtka. Miksujemy tylko do połączenia się składników. 
  6. Do masy z białek i żółtek, wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, (można zrobić to również na najwolniejszych obrotach miksera, ale zdecydowanie polecam delikatne, mieszanie ręczne) 
  7. Masę przekładamy do formy. 
  8. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 30-40 min (pieczemy do suchego patyczka) 
  9. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i od razu upuszczamy tortownicę z ciastem na blat z wys. ok. 30 cm. Ponownie wkładamy do piekarnika, pozostawiamy uchylone drzwiczki i tak studzimy. 
  10. Po całkowitym wystudzeniu, wyjmujemy z formy. 
  11. Dzielimy na 2 lub 3 blaty za pomocą bardzo ostrego noża, (biszkopt powinien być całkowicie wystudzony, wówczas łatwiej się go kroi).
Przygotowanie kremu:
  1. Śmietanę kremówkę miksujemy, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier puder miksujemy do czasu, kiedy śmietana będzie sztywna a na powierzchni będą pozostawały ślady po końcówce miksującej.
  2. Mascarpone miksujemy, aby stało się luźniejsze,
  3. Partiami dodajemy bitą śmietanę, po każdym dodaniu delikatnie, ale dokładnie mieszamy, aby nie tworzyły się grudki.
  4. To etap, kiedy możemy dodać do kremu np. skórkę otartą z cytrusów, kilka łyżek soku lub drobno pokrojone owoce, nie jest to konieczne, ale urozmaici krem.
  5. Kiedy połączymy już całość, krem przechowujemy w lodówce do czasu przygotowania tortu.
Przygotowanie tortu:
  1. Górną część biszkoptu kładziemy na samym dole (teraz będzie podstawą tortu). 
  2. Spód, będzie stanowić prosty i równy, wierzch ciasta. 
  3. Każdą z części nasączamy ponczem cytrynowym (od strony przecięcia). 
  4. Smarujemy ½ dżemu a następnie nakładamy 1/3 kremu, posypujemy owocami i przykrywamy ciastem (stroną bez nasączenia). 
  5. Na kolejnym kawałku ponownie rozsmarowujemy ½ dżemu i 1/3 kremu, możemy posypać owocami. 
  6. Ostatnia, wierzchnia, warstwa to skód biszkoptu, możemy posmarować ją również odrobiną dżemu, ale nie jest to konieczne, wykładamy pozostały krem i rozsmarowujemy po całym torcie, również na bokach. 
Zdobienie:
  1. Boki posypujemy zmiksowanymi biszkoptami lub lekko, podrumienionymi płatkami migdałów. 
  2. Na wierzchu układamy całe owoce i posypujemy płatkami czekolady, lub cukrem pudrem. 
Oczywiście zdobienie tortu, zależy od Waszych upodobań.

Smacznego!










5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...