26.6.12

Rurki francuskie z pieczarkami

Pomysł na trochę inne paszteciki. Wymagają więcej pracy niż pierożki czy kwadraty nadziewane farszem, ale wyglądają bardzo ładnie. 

Polecam!




Rurki z ciasta francuskiego 

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, (jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić)
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 250 g młodej cebuli
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki 
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 oC. Rurki posmarować masłem, blachę do wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Płat ciasta rozłożyć na blacie i kilkakrotnie wałkować.
  3. Pokroić ostrym nożem na ok. 5 cm pasy. Ciasto w miarę możliwości ścisło, nawinąć na rurki, zaczynając od cieńszego brzegu.
  4. Układać na blasze w pewnej odległości, ciasto francuskie lekko rośnie.
  5. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 10-12 min., do zrumienienia.
  6. Wyjmujemy, układamy na kratce i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia, następnie zdejmujemy z foremki.
Pieczarkowe nadzienie do rurek
  1. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki.
  2. Cebulę pokroimy w drobną kostkę.
  3. Koperek i natkę pietruszki posiekać ,,średnio, grubo”
  4. Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oliwy z suszonych pomidorów, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
  5. Do cebuli dodać pieczarki, zamieszać i smażyć ok. 10 min. do lekkiego zrumienienia. Wyłączyć grzanie, doprawić solą, pieprzem i  zieleniną, dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego przestygnięcia.
  6. Ciepłym farszem napełnić rurki, najlepiej sprawdza się mała łyżeczka.
  7. Podajemy ciepłe.
Znakomity dodatek do czystego rosołu lub lekkiej wiosennej zupy warzywnej.

Smacznego!






Moje kształtki do rurek



6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie paszteciki:) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja do tej pory robiłam rurki na słodko,chętnie spróbuję tej wersji.I te brązowe pieczarki które są tak pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Znakomity i pyszny przepis, wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaaaaaniałe! Do ciasta francuskiego z pieczarkami to ja jestem pierwsza :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...