12.5.12

Kotlety mielone - klasyczne


Absolutnie klasyczne kotlety mielone. Dla nas najlepsze, wielofunkcyjne bo pasują na obiad, kolację lub na zimno pokrojone na plasterki, jako wędlina do kanapek. Polecam.




Kotlety mielone

Składniki:
  • 1200 g szynki wieprzowej (mielonej)
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 2 jajka (M)
  • 1 duża lub 2 średnie cebula
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • Sól
  • Pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej do smażenia, opcjonalnie łyżka masła
Sposób przyrządzenia:
  1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i mielimy.
  2. Kajzerki zalewamy wodą i zostawiamy aż zmiękną.
  3. Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.
  4. W dużym naczyniu łączymy zmielone mięso, wyciśnięte z wody bułki, jajka, sól, pieprz, paprykę i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy, najlepiej ręcznie, ale można również przy pomocy miksera z płaską końcówką do mieszania.
  5. Bułkę tartą wysypujemy na duży, płaski talerz.
  6. Mokrymi rękami formujemy z mięsa niewielkie kotlety, spłaszczamy delikatnie i obtaczamy w bułce. 
  7. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnio gorącym obsmażamy kotlety z dwóch (płaskich) stron do zbrązowienia. Przekładamy do garnka. Kiedy wszystkie kotlety mamy obsmażone, na wierzch można włożyć kawałek masła, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy przez 30 min. 

Podajemy np. z domowym chlebem żytnim i gruboziarnistą ostrą musztardą:) 
Smacznego!


Kanapka z kotletem mielonym i musztardą







3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo apetycznie. A najbardziej z musztardą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie kotlety smakują najlepiej - najprostsze i "pospolite" a jednak mają coś w sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Własnie mam zamiar jutro zrobic kotlety mielone.Przejrzałam kilkanaście przepisów i jednak wybrałam ten najbardziej tradycyjny, który zreszta robie od zawsze. Sa pyszne i na gorąco i na zimno. Miam, miam ...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...