16.4.12

Tosty drożdżowe na śniadanie


Co zrobić z pysznym, ale suchym już kawałkiem drożdżowego ciasta? Może właśnie takie tosty. Polecam, poprawiają humor, kiedy wiosna płata niemiłego figla i od rana, zamiast śpiewu ptaków, słychać krople bębniące o parapet:(




TOSTY ŚNIADANIOWE


Składniki dla 2 osób:
  • 4 cienkie kawałki ciasta drożdżowego 
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki mleka (3,2%) 
  • 1 łyżka masła 
  • 4 truskawki
Sposób przygotowania:
  1. Ciasto kroimy w cienkie plastry. 
  2. Jajko ,,rozkłócamy" i mieszamy z mlekiem, najlepiej w głębokim talerzu. 
  3. Na patelni rozgrzewamy masło na średnim ogniu. 
  4. Do masy jajeczną-mlecznej wkładamy kawałki cista, obracamy dwukrotnie, aby wchłonęło płyn. Od razu układamy na patelni i smażymy do zrumienienia każdej ze stron. 
  5. Od razu podajemy. 
Można przybrać truskawkami, delikatnie polać miodem lub syropem klonowym, ale jak dla mnie, tosty z ciasta są wystarczająco słodkie. 
Smacznego i miłego dnia:)







4 komentarze:

  1. słodkie śniadania są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy uda mi się tak zrobić z czekoladowym drożdżowym...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością tak, raczej nie ma znaczenia czy ciasto jest czekoladowe czy zwykłe, ale na 100% pewna nie jestem, bo nigdy nie zrobiłam drożdzowego-czekoladowego.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...