28.4.12

Tarta z rabarbarem i kruszonką

Prosta i pyszna tarta rabarbarowa. W smaku jest dość kwaśna, dlatego nie żałujmy cukru pudru, można również upieczone ciasto polukrować. 

Polecam!




Tarta z rabarbarem i kruszonką

Ciasto kruche:
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru 
  • 150 g masła
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki lodowatej wody
Nadzienie:
  • 700 g rabarbaru
  • 5 łyżek płynnego miodu
  • ½ szklanki cukru
  • Skórka otarta z jednej cytryny 
  • Cukier puder

Sposób przygotowania: 
  1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm) 
  2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.  
  3. ¾ ciasta wylepić formę, ponakłuwać widelcem, wstawić do zamrażalnika na min. 1h lub na całą noc. Pozostałe ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki (zrobimy z niego kruszonkę).
  4. Piekarnik nagrzać do 160 oC (z termoobiegiem), 
  5. Ciastem wyjąć z zamrażalnika i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, do zrumienienia brzegów. 
  6. W międzyczasie przygotować nadzienie. 
  7. Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na 1 cm kawałki. 
  8. Włożyć do szklanej miski, zasypać cukrem, dodać miód i startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszać podrzucając i delikatnie obracając składniki. Odstawić. 
  9. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 oC. 
  10. Wyjąć z lodówki pozostały kawałek ciasta, rozkruszyć w palcach, aby powstały grudki, dodać łyżkę mąki i delikatnie przemieszać. 
  11. Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę.
  12. Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez 35 - 40 min. na złoty kolor. 
Upieczone ciasto szczodrze posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)





Rabarbar: zbieramy przepisy przed sezonem

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...